Hoppa till innehåll →

Funderar på att köpa hund

Det är faktiskt inget nytt påhitt att jag funderar på att köpa en liten hundvalp, faktum är att jag alltid sett mig själv som hundägare. Som barn växte jag upp med hund i hemmet där vi under mina första år hade en söt pudel som hette Rufsi och därefter golden retrievern Roffe. En hund i familjen betydde mycket för sammanhållningen och båda hundarna betraktades som sanna familjemedlemmar.

Tidigare har jag avstått från att skaffa hund på grund av min allt för stressade vardag med långa arbetsdagar och en hel del resande. Det har känts fel att ta på mig ett ansvar jag egentligen inte har möjlighet att uppfylla. En hund ska aldrig bli till en börda utan vara ett glädjemoment i vardagens alla stunder. Men samtidigt kräver en hund mycket uppmärksamhet och omvårdnad.

När jag fick barn för lite mindre än ett år sedan upptäckte jag att jag började känna ett starkare behov av att utöka vår lilla familj med en söt hundvalp. Jag vill nämligen att mina egna barn ska få uppleva samma kärlek till en hund som jag fick göra under min uppväxt. Det var en trygg känsla att komma hem till en ständigt lika lycklig hund och jag lärde mig även mycket kring vad ansvar innebär.

Mina favoritplatser i Stockholm, där vi nu bor, är dessutom utmärkta för både barn- och hundlek.

Det finns så klart nackdelar när det kommer till att skaffa hund, jag tänker exempelvis på friheten att resa, som inte alls blir lika självklart med hund. Vem ska passa hunden? Kan vi ta med den på semestern? Dessa aspekter är något jag måste fundera lite mer kring. Vi har ju tyvärr inte mina föräldrar så nära, annars skulle de gladeligen ställa upp som hundvakt när som helst på dygnet.

Det här med ras

När jag var barn hade vi som sagt en pudel och en golden retriever, två raser som fungerade utmärkt i vår familj som bestod av totalt fyra personer. Pudeln hade ett lite kaxigare humör än golden retrievern, som var mer eller mindre harmlös. Bägge var dock otroligt barnvänliga och mina föräldrar har berättat att pudeln var väldigt varsam med mig och min syster när vi var små.

Rent spontant känner jag mig sugen på att skaffa en golden retriever, men min man tycker att det är en alltför stor hund. Problemet är att jag inte har någon kunskap eller erfarenhet av mindre hundar, kanske någon av er kan tipsa om barnkära hundar av mindre storlek? Vi har bestämt att besluta om hundköp efter sommaren. Så jag välkomnar förslag och tips!

Publicerat i Övrigt