Hoppa till innehåll →

Mina bästa tips för att lyckas i köket

Som glad amatörkock är det roligaste jag vet att servera mat gjord på ingredienser som inte alla tycker om. Det låter kanske lustigt, men så här är det: ofta tillagar man dessa råvaror på fel sätt. Att koka sönder eller översteka en råvara är ett vanligt misstag. Så, det som är roligt med att bjuda på något som de normalt inte gillar, är att man kan omvända nästan vem som helst – om maten tillagas på rätt sätt.

Det finns även enkla knep som man kan använda sig av för att locka fram smakerna ur råvarorna. Som kyckling till exempel. Att bort skinnet ifrån kycklingen innan man tillagar den gör att köttet suger åt sig mer smak av kryddningen. Traditionellt har svenskarna varit ganska dåliga på att krydda sin mat. Utomlands är man bättre på det. Man får testa sig fram och inte vara rädd för att experimentera. Vem som helst kan göra god mat med rätt kryddor.

Broccoli på rätt sätt

Broccoli är nyttig och bra mat, särskilt för den som tränar. Ofta serveras den överkokt och sladdrig vilket gör att många inte uppskattar broccolins smak. Ett tips är att dela upp broccolin i små klasar, lägga i lättsaltat vatten, lägga locket på och koka upp. Precis när vattnet börjar koka så stänger du av plattan och låter broccolin kokas på eftervärmen. Då blir den perfekt och behåller sitt tuggmotstånd. Några träningstips har jag inte, men däremot ett broccolirecept värt att testa:

Ta en broccoliklase och koka upp enligt ovan. Sätt även på ris som kan koka vid sidan av. Hacka upp en purjolök i en halv centimeter tjocka bitar. När broccolin kokat klart, häll bort vattnet (vattnet är faktiskt mycket näringsrikt och kan drickas som det är eller användas i en smoothie). Fräs purjolöken i lite olja. Lägg i broccolin, salta och krydda med svartpeppar. Häll över två deciliter grädde och rör i två deciliter valfri, riven ost. Servera sedan till riset. Klart!

Lever på rätt sätt

Lever brukar tyvärr ofta serveras överstekt. För att lyckas med lever ska den vara skuren i skivor med en tjocklek på en centimeter. Blanda till en panering gjord på mjöl, salt och vitpeppar. Vänd levern i mjölblandningen och lägg i en stekpanna. När blodet börjar sippra fram på ovansidan är det dags att vända levern och steka på den andra sidan. Lägg lök i pannan och häll över grädde. Låt puttra en stund. Servera till kokt potatis och lingonsylt. Enkelt, nyttigt och jättegott!

Både broccoli och lever är råvaror som folk brukar tycka illa om, men rätterna ovan kan få folk att tänka om och faktiskt få dem att gilla denna typ av mat. Det är faktiskt jätteroligt när man väl lyckas omvända någon. Jag har som regel när det gäller min mat att den ska vara god, nyttig, lättlagad och billig, något jag lyckas med i de flesta fall. Funderar på att skriva en kokbok, eventuellt med inriktning på mat och träning. Vad tycker ni?

Publicerat i Mat